Monday, January 30, 2012

Kecintaan Kepada Rasul Junjungan

          Kita sedang berada dalam suasana sambutan Maulidur Rasul SAW. Di mana-mana Umat Islam sedang meraikan kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW dengan berbagai kaedah sambutan. Kelahiran ini amat wajar diraikan kerana ianya bukan sahaja membawa kebaikan kepada Umat Islam malah menjadi rahmat kepada seluruh alam.

          Nabi Muhammad SAW telah melaksanakan tugas penyebaran Syariat Allah dengan menyerahkan seluruh jiwa raganya. Tidak ada manusia yang mampu menyaingi pengorbanan baginda dalam menyelamatkan manusia seluruhnya daripada kemurkaan Allah. Risalah dakwah baginda telah disambung dengan pengorbanan yang seumpamanya oleh para sahabat.

         Usaha dakwah memerlukan pendakwah-pendakwah yang sanggup mengorbankan seluruh jiwa dan raganya untuk Islam.  Alangkah indahnya jika para pendakwah pada hari ini dapat mengorbankan seluruh jiwa dan raganya kepada perjuangan menyebarkan dakwah Islam. 

        Imam As-Syahid, Hassan Al-Banna merupakan satu contoh yang begitu sukar untuk dicari ganti. Diriwayatkan bahawa satu hari ketika anaknya sakit kuat, beliau terpaksa meninggalkan keluarganya untuk menjalankan tugas dakwah. Ketika isterinya memujuknya untuk membatalkan hasratnya untuk keluar beliau dengan tegas mengungkapkan : "Saya tau anak kita sedang sakit kuat. Walaubagaimanapun saya terpaksa keluar menjalankan tanggungjawab dakwah ini. Jika sekiranya ajal anak kita telah sampai, maka datuknya tahu jalan untuk membawanya ke kubur".

Begitulah tegasnya seorang pejuang apabila berhadapan dengan persimpangan antara kepentingan Islam dan keluarga. Beliau telah membuktikan keyakinan dan ketaayannya pada perintah Allah sebagaimana yang difirmankan dalam surah Al-Munafiqun ayat 9 :


يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تُلْهِكُمْ أَمْوَالُكُمْ وَلَا أَوْلَادُكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَمَنْ يَفْعَلْ ذَلِكَ فَأُولَئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ 


Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu biarkan harta benda kamu dan anak pinak kamu menghalangi kamu dari mengingati Allah. Dan barangsiapa yang melakukan sedemikian, maka sesungguhnya mereka tergolong dalam kalangan orang-orang yang rugi.

   
         Berikut adalah satu cerpen yang amat menyentuh hatiku tatkala pertama kali membacanya. Alangkah indahnya hidup ini jika segala keputusan dibuat berasaskan kepada taqwa dan kayu ukurnya hanyalah mencari keredhaan Allah swt. Mudah-mudahan Allah memberikan keberkatan kepada penulisnya walau siapapun dia dan di mana sahaja dia berada.  

 AWAK SUDIKAH JADI ISTERI KEDUA SAYA

“Awak sudi jadi isteri kedua saya?” tanya Fikri tegas dan yakin. Tiba-tiba mata Fatimah merah, air mata mula bergelinang di kelopak bawah.
“Tak sangka awak sudah beristeri! Awak jahat! Sanggup mempermainkan hati saya. Awak ingat saya tiada maruah? Hah!” pekik Fatimah dengan suara tersekat-sekat.
Mata Fikri liar melihat kiri kanan, mungkin ada sesiapa yang memandang perlakuan dia dan Fatimah. Bukan takutkan pandangan manusia, tetapi lagak Fatimah langsung tidak selari dengan penampilannya.
“Saya ingat kita lama berkawan, awak masih bujang. Tapi rupa-rupanya…” Fatimah mula sebak.
“Tak. Maksud saya – ”.  “Sudah! Jangan bermulut manis lagi. Cukup!” potong Fatimah dengan kasar.
 “Awak nampak macam alim, tapi sanggup menipu saya. Dan awak sanggup melamar saya menjadi isteri kedua awak. Awak ingat saya ni siapa?” suara Fatimah semakin tinggi, setinggi egonya.
Fikri diam seribu bahasa. Dia sudah tahu `Fatimah’ di sebalik Fatimah yang dia kenal selama ini. Fatimah bergegas dari situ sambil mengelap air mata dengan tudung labuhnya berwarna kuning. Dalam hatinya, Fikri seolah-olah menghinanya apabila memujuknya untuk bermadu.  Fikri muram. Namun masih terselit kekecewaan di sudut hatinya. Kekasih hatinya belum bersedia rupa-rupanya.  “Ada hikmah,” bisik hati kecil Fikri, sekecil pandangannya terhadap Fatimah.

            Hujung minggu berjalan seperti biasa. Program-program dakwah menyibukkan jadual Fikri sebagai seorang muslim yang beramal dengan apa yang diyakininya. Duitnya banyak dihabiskan untuk memenuhi tuntutan dakwah yang seringkali memerlukan pengorbanan yang tidak berbelah bahagi. Namun, hatinya tegas dan yakin bahawa inilah jalannya. Jalan yang membawa dia menemui Tuhannya dengan hati yang tenang serta bahagia di hari kelak. Keyakinan serta keaktifan Fikri berdakwah sedikit sebanyak memenangi hati gadis-gadis dalam jemaahnya. Malah, Fikri dilihat sebagai calon suami yang bakal memandu keluarganya nanti ke arah memperjuangkan agama yang dianutinya sejak sekian lama. Sudah terlalu ramai muslimah yang menaruh hati padanya, namun, Fatimah terlebih dahulu rapat dan memenangi hati Fikri. Bagi Fatimah, Fikri seperti pelengkap kepada dirinya. Namun, hanya sehingga saat Fikri melamarnya menjadi isteri kedua.  Fikri masih lagi aktif dalam dakwah meskipun hubungannya dengan Fatimah nampak seperti tiada jalan penyelesaian. Dia mahu berbaik dengan Fatimah, namun sikap Fatimah yang keras dan kurang memahami erti dakwah membantutkan usaha Fikri tersebut. Bagi Fatimah, Fikri tak ubah seperti lelaki lain.  Gerak kerja dakwah Fikri berjalan seperti biasa. Siangnya ke hulu ke hilir memenuhi program serta amal jariah kepada masyarakat. Malamnya sibuk dengan mesyuarat dengan sahabat-sahabat seangkatannya. Fikri semakin percaya jalan dakwahnya, sama sekali dia tidak akan berganjak dari jalan ini hatta datang ancaman sebesar gunung sekalipun. Dia terlalu matang, jauh sekali daripada pemikiran pendakwah lain yang semudanya.

        Namun, Allah s.w.t. Maha Mengetahui lagi Maha Pemurah. Sekali lagi Dia menghantar seorang perempuan bagi menguji Fikri, sama ada dia menjadi pemangkin atau perencat bagi dakwah Fikri.  Suatu petang dalam suatu program dakwah di sebuah madrasah, Fikri dikejutkan dengan luahan ikhlas dari sahabat lamanya, Nusaibah. Fikri sekali lagi gusar takut-takut Nusaibah tidak dapat menjadi sayap kiri perjuangannya selepas berumahtangga nanti. Isteri pertamanya sudah pasti membawa Fikri menemui Tuhannya, namun, Nusaibah yang kurang dikenalinya adakah sama seperti Fatimah atau tidak?

          Fikri bercelaru, tetapi tidak bermakna lamaran Nusaibah ditolak. Dia meminta sedikit masa untuk memikirkan keputusan tersebut. Setelah merisik pemikiran Nusaibah daripada beberapa sahabat terdekatnya, Fikri berjumpa dengan Nusaibah bertemankan sahabat baiknya. Dengan tegas dan yakin, sekali lagi Fikri mengulangi soalan yang pernah ditanya kepada Fatimah.  “Awak sudi jadi isteri kedua saya?” tanya Fikri tanpa segan silu.  “Sudi,” jawab Nusaibah ringkas.  “Er, betul ke ni?” tergagap Fikri menerima jawapan Nusaibah yang tenang dan yakin.  Nusaibah mengangguk kepalanya sedikit. Langsung tiada rasa takut mahupun kecewa apabila lamaran sebagai isteri kedua yang dilafazkan oleh Fikri.
 “Kenapa saya?” tanya Fikri ingin tahu.  “Saya ingin membantu gerak kerja dakwah awak,” jawab Nusaibah yakin tetapi sedikit malu.  “Baiklah,” jawab Fikri tersenyum.  Akhirnya, Fikri dikurniakan sayap kiri yang sangat membantu dalam gerak kerja dakwahnya selama ini.  Setelah seminggu mendirikan rumahtangga bersama Nusaibah, Fikri terasa dakwahnya semakin laju. Jadualnya senang, pakaiannya dijaga, makannya disedia. Malah, Nusaibah sangat membantu gerak kerja Fikri semampu mungkin. Setiap kali turun ke lapangan untuk berdakwah, Fikri membawa Nusaibah untuk membantu kerja dakwah seadanya. Kadang-kala letih menyinggah Nusaibah. Suaminya terlalu kerap keluar berdakwah, seperti mesin yang tiada hayat. Namun, inilah yang dia yakini sebelum berkahwin dengan Fikri. Membantu suami melancarkan gerak kerja dakwah. Nusaibah juga berjaga-jaga takut dirinya pula yang menjadi pembantut atau penghalang dakwah suaminya.
 “Abang, saya nak tanya boleh?” sapa Nusaibah dalam kereta sewaktu dalam perjalanan ke sebuah program dakwah. “Ye sayang?” jawab Fikri sambil memandu.  “Abang tak pernah pun bawa saya jumpa isteri pertama abang,” luah Nusaibah yang sangat teringin berjumpa dengan madunya.  “Dah sampai sana nanti, kita akan jumpa,” Fikri menoleh sedikit ke arah Nusaibah, sambil tersenyum.  “Yeke? Dia datang program tu rupanya,” jawab Nusaibah riang.  Hatinya berdebar ingin berjumpa madunya yang banyak membantu Fikri dalam gerak kerja dakwah. Di sudut kecil Nusaibah, dia merendah diri kerana usahanya membantu dakwah suaminya hanya sedikit berbanding dengan isteri pertama Fikri yang banyak membantu selama ini. Tidak hairanlah Fikri aktif dalam dakwah sebelum ini.
 “Kita dah sampai,” Fikri membuka pintu keretanya sambil memegang beg berisi fail ditangannya.  Fikri berdiri, mengadap ke arah sebuah khemah di hadapan masjid, lalu menoleh ke arah Nusaibah yang berdiri di sebelah kiri kereta.  “Itu isteri pertama abang,” Fikri menuding jari ke arah khemah tersebut.  “Mana bang?” Nusaibah mengecilkan matanya, fokusnya mencari arah jari Fikri.  “Tak nampak pun,” Nusaibah meninggikan sedikit hadapan kakinya.
 “Siapa nama isteri pertama abang?” Nusaibah sangat berdebar.  Fikri tersenyum lebar, memandang Nusaibah penuh tenang. 
“Perjuangan,” jawab Fikri.


قُلْ إِنْ كَانَ آبَاؤُكُمْ وَأَبْنَاؤُكُمْ وَإِخْوَانُكُمْ وَأَزْوَاجُكُمْ وَعَشِيرَتُكُمْ وَأَمْوَالٌ اقْتَرَفْتُمُوهَا وَتِجَارَةٌ تَخْشَوْنَ كَسَادَهَا وَمَسَاكِنُ تَرْضَوْنَهَا أَحَبَّ إِلَيْكُمْ مِنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ وَجِهَادٍ فِي سَبِيلِهِ فَتَرَبَّصُوا حَتَّى يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ


“Katakanlah (Wahai Muhammad): “Jika bapa-bapa kamu, dan anak-anak kamu, dan saudara-saudara kamu, dan isteri-isteri (atau suami-suami) kamu, dan kaum keluarga kamu, dan harta benda yang kamu usahakan, dan perniagaan yang kamu bimbang akan merosot, dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai, - (jika semuanya itu) menjadi perkara-perkara yang kamu cintai lebih daripada Allah dan Rasul-Nya dan (daripada) berjihad untuk agama-Nya, maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan keputusan-Nya (azab seksa-Nya); kerana Allah tidak akan memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik (derhaka).”


1 comment:

FIKRI-AH said...

Saat membaca dialog Hasan alBanna, terhenti nafas, sesak menahan syahdu. Saat membaca penghujung cerpen ini...terhenti nafas, terkedu. Hebatnya manusia, kerana hebatnya cinta mereka kpd Allah dan RasulNya.

PENGAJARAN:

1. Sblm mencari sayap kiri perjuangan, lelaki harus terlebih dahulu benar-benar menyiapkan dirinya sebagai pejuang. Kalau tidak, niatnya untuk mencari isteri bagi membantu dakwah hanyalah omongan kosong semata-mata...
- (Suaminya terlalu kerap keluar berdakwah, seperti mesin yang tiada hayat), adakah kita yg mengaku pejuang, yg ingin cari sayap kiri perjuangan, benar2 berjuang sprt tahap ini. Kalau sekadar sekali dua berpenat di hujung minggu, anda tak perlu sayap perjuangan pun, krn anda nak terbang pun mmg tak mampu...)

2. Kpd perempuan yg sudah berkahwin dgn org agama, sbg isteri haruslah bersedia mengorbankan masa, tenaga, dan wang utk perjuangan suaminya. Kalau masih memikirkan kebahagiaan dunia, kemewahan dn keseronokan, andalah org yg paling malang, krn pejuang agama Tuhan sudah berada di hadapan anda, anda bidadarinya, tetapi anda tdk menghargainya, malah anda pula yg mengheretnya kepada kesenangan dunia yg sementara.

3. Kpd perempuan yg berniat dn menyatakan kesanggupan mengahwini pejuang, awaslah anda dgn janji anda, jgn hanya sblm memiliki menyatakan sanggup berjuang, tetapi setelah bersama mula merengek dan mengungkit...

Buat akhirnya, terima kasih pemilik blog atas perkongsian ini. Benar-benar MENYENTAP, dan MENYENTUH jiwa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...