Thursday, May 21, 2009

Anggota PKM - Antara Rakyat dan Penderhaka

Beberapa pihak membantah saranan Pengerusi Gerakan Pulau Pinang Datuk Dr Teng Hock Nan supaya kerajaan membenarkan bekas pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM) Chin Peng kembali semula negara ini. Teng dilaporkan berkata, bekas setiausa agung PKM itu yang kini tinggal di Thailand, hendaklah dibenarkan kembali ke Malaysia atas sebab-sebab kemanusiaan dan Chin Peng tidak lagi menjadi ancaman kepada keselamatan negara. Pemimpin Gerakan itu juga berkata, keganasan komunis yang melampau seperti pada-pada tahun 50-an tidak lagi diamalkan dan komunisme di seluruh dunia termasuk di China dan Rusia telah mengalami transformasi serta kini sedang menuju ke arah perjuangan berasaskan ekonomi, lapor Bernama. Chin Peng, 85, yang dilahirkan di Sitiawan, Perak dikatakan masih mempunyai saudara mara di Malaysia. Permohonan beliau menerusi saluran undang-undang untuk menetap di Malaysia ditolak oleh mahkamah pada 30 April lalu. Ketika membantah cadangan tersebut, Bernama memetik Ketua Umno Bahagian Cheras, Datuk Syed Ali AlHabshee sebagai berkata kekejaman PKM di bawah pimpinan Chin Peng tidak boleh dimaafkan. Selain negara menjadi huru-hara, katanya, ramai isteri yang menjadi balu, anak kecil menjadi yatim manakala ibu kehilangan anak kerana perbuatan kejam dilakukan oleh komunis pimpinan Chin Peng.

Desakan tidak munasabah

"Oleh itu tidak timbul soal perikemanusiaan berhubung isu Chin Peng kerana kekejaman dan keganasannya tetap menjadi sejarah hitam kepada rakyat negara ini," tegas beliau. Syed Ali juga berkata adalah janggal apabila Gerakan membuat desakan yang tidak munasabah berhubung perkara tersebut. Manakala Yang Dipertua Majlis Bekas Wakil Rakyat (Mubarak) Tan Sri Abu Zahar Ujang turut menolak sebarang usaha untuk membawa pulang bekas pemimpin PKM itu. Beliau berkata walaupun kerajaan kini mengamalkan sikap terbuka dan bertimbang rasa serta dasar yang agak liberal, namun cadangan sebegitu hendaklah diteliti serta dikaji implikasi yang bakal timbul. "Bagi saya yang juga sebagai bekas polis, kita jangan lupa kepada sejarah negara di mana beliau telah mengorbankan ribuan pejuang kita di atas nama komunisme dan mempunyai niat jahat untuk menumbangkan kerajaan," katanya. Timbalan Presiden Majlis Muafakat Ummah (Pewaris), Rahimuddin Md Harun berkata Pewaris menolak dengan lantang permintaan tersebut kerana ia seolah-olah melupakan peristiwa pahit yang pernah dilakar ketika penentangan komunis di negara ini. "Kita amat tidak bersetuju dengan permintaan itu dan kita tidak mahu luka lama berdarah kembali. Ketika penentangan komunis dulu ramai anggota pasukan keselamatan kita yang terkorban," katanya.
Isu berkenaan PKM adalah suatu isu yang menimbulkan sensitiviti yang amat hebat di kalangan rakyat negara ini. Komunis dianggap sebagai musuh no 1 negara walaupun mereka juga mempunyai sedikit sumbangan untuk negara. Mudah difahami sensitiviti ini jika ianya melibatkan anggota pasukan keselamatan yang berperang dengan mereka ataupun waris-waris mereka yang pernah menjadi mangsa keganasan mereka. Namun bagiku ianya tak ubah sebagaimana kebencian yang diwujudkan oleh US kepada dunia terhadap tentera German yang menentang tentera mereka melalui siri Combat. Penduduk dunia begitu memandang serong terhadap German termasuk Umat Islam walaupun ada sedikit sumbangan spritual oleh Adolf Hitler dengan mengganyang bangsa Yahudi.
Apa yang menghairankan adalah kerana mereka yang boleh berfikir dan tiada kaitan dengan keganasan mereka, ada sebahagiannya yang melatah dan bertindak lebih sudu dari kuah dalam mengecam mereka. Dalam isu ini beberapa perkara harus direnungkan iaitu :
a. Bukankah mereka itu warga negara asal yang bertindak mengangkat senjata atas nama kebencian terhadap penjajah.
b. Apakah kejahatan mereka begitu melampau berbanding dengan kejahatan penjajah British dan Jepun.
c. Apakah tidak ada pintu taubat kepada mereka sedangkan setiap manuasia wajar mendapat peluang kedua dalam hidup ini.
d. Kenapa kita boleh memaafkan begitu ramai penjenayah yang tidak kurang ganas dan kejamnya, yang ditangkap, didakwa dan dihukum penjara tanpa lucut hak kerakyatan, kemudiannya dibebaskan begitu sahaja .
e. Jika mereka terlalu bahaya kenapa kerajaan hanya sekadar membuat "gencatan senjata" tanpa meneruskan usaha menghapuskan mereka.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...