Sunday, August 30, 2009

Embun dan Damak

Arnab merupakan sejenis mamalia dalam kumpulan order lagomorpha dari alam haiwan filum kordata. Haiwan ini hidup secara berkoloni dan tinggal didalam lubang yang dikorek. Haiwan ini pada asal hidup pada persekitaran bebas di zon iklim sederhana. Haiwan ini membiak dengan cara melahir, menyusu dan menjaga anak sepanjang tempoh pembesaran sehingga cerai susu. Tidak kurang dari 72 spesis yang telah dikenalpasti di seluruh dunia yang sebahagian besarnya terdapat di Benua Eropah, Amerika dan Australia. Secara amnya, arnab yang berada di persekitaran tropika termasuk Malaysia adalah arnab penghijrah yang dibawa oleh kaum pendatang seperti pedagang, penjajah dan juga migran. Di kawasan beriklim sederhana, arnab dianggap musuh kepada peladang. Ini kerana, arnab adalah spesis herbivor iaitu memakan hampir semua tumbuhan hijau. Dalam habitat semulajadi, seekor arnab mampu menghabiskan 1 kilogram tumbuhan hijau sehari. Dengan kadar kelahiran yang tinggi amat cepat berkembang telah menyukarkan para peladang untuk mengawal populasi. Tempoh matang arnab betina ialah 4 hingga 5 bulan dan 5 hingga 6 bulan bagi pejantan. Seekor induk betina boleh melahirkan purata 5 ekor anak dalam satu-satu masa dan dalam tempoh 48 jam akan mengawan semula. Tempoh bunting arnab ialah antara 30 - 35 hari. Jangka hayat maksimum arnab ialah 12 tahun. Untuk penternakan komersial, Umur maksimum 2 tahun adalah tempoh yang sesuai dan produktif.

Ini adalah anak arnab betina yang baru kami beli awal ogos yang lalu. Kami namakannya "Embun" bagi diselaraskan dengan nama pasangannya di bawah yang kami namakan "Damak".

Memelihara arnab sebagai binatang peliharaan tidak jauh bezanya dengan memelihara kucing. Walaubagaimanapun terdapat berbagai kelebihan bagi arnab kerana najisnya boleh dijadikan baja berbeza dengan kucing. Yang lebih penting, arnab boleh dijadikan hidangan istimewa berbanding kucing.

FAKTA LAIN TENTANG ARNAB

Nama Latin : Oryctolagus cuniculus

Panggilan untuk betina dewasa : Doe

Panggilan untuk jantan dewasa : Buck

Panggilan untuk anak : Kittens

Bilangan anak : 4-12

Berat waktu lahir : 30 – 80 gm

Tempoh buka mata : 10 hari

Purata berat : Jantan 1– 5 kg / Betina 1– 8 kg

Tempoh henti menyusu : 4-7 minggu

Suhu badan : 103.3-104F; 38-40C

Kadar denyutan jantung : 130-325 denyutan seminit

Kadar pernafasan : 32-60 tarikan nafas seminit

Rekod dunia paling tinggi melompat : 1 meter

Rekod dunia paling jauh melompat : 3 meter

Telinga paling panjang : 31.125 inci

Paling lama hidup : 19 tahun

Mempunyai 18 jari kaki : 4 setiap kaki belakang dan 5 setiap kaki depan

Warna bulu : Lebih dari 150

Warna mata : coklat, biru-grey, biru, marbel dan pink

Waktu aktif : Awal pagi dan malam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...