Sunday, March 22, 2009

Budak Kecik Mengalahkan Raja

Alkisah dalam satu negeri tu adalah seorang raja yang sangat ego. Baginda mempunyai seekor kuda yang sangat patuh kepadanya. Raja ini telah mengadakan satu pertandingan siapa di antara rakyatnya yang dapat mengarahkan kuda tu duduk, dapatlah hadiah lima ratus dinar. Apabila hari pertandingan bermula, keluarlah seluruh rakyatnya untuk menyaksikan siapa yang boleh membuatkan kuda tu duduk. Hari dah hampir senja tapi masih tiada yang dapat berbuat demikian.

Tiba-tiba muncul seorang budak lalu pergi ke arah kuda tu dan tanpa disangka-sangka kuda tu terus tunduk. Maka terkejutlah raja tadi lalu dipanggilnya budak tersebut seraya bertanya,"Apa yang engkau buat sampai kuda beta tu duduk wahai budak?" Maka dengan selambanya budak tu berkata,"Tadi patik jentik telur kuda tu sampai dia terduduk. (Senak la agaknya kot...)
Raja itu tak puas hati ni lalu mengadakan satu lagi pertandingan. "Kali ni beta pasti yang sapa-sapa pun takkan boleh menyuruh kuda beta menggelengkan kepalanya" katanya dalam hati sambil ketawa.
Maka sampailah hari pertandingan tu...ramailah rakyat keluar nak melihat sapa yang boleh buat kuda raja ni menggeleng kepala. Seperti hari sebelumnya, dari pagi sampai la ke petang masih belum ada siapa yang dapat membuatkan kuda raja tersebut menggelengkan kepalanya... raja menyengih panjang sebab senja dah hampir tiba. Tiba-tiba datang lagi budak kecik tu dan bagitahu raja yang dia nak cuba lagi. Dengan selambanya raja berkata, "Cubalah kalau boleh".
Budak kecik ni pun berbisik di telinga kuda tersebut lantas dengan tak semena-mena kuda itu terus menggelengkan kepalanya, maka bersoraklah orang ramai dengan kejayaan budak kecik tu lagi. Raja berasa amat pelik lalu bertanya! "Beta nak tau, apa yang kamu bisikkan tadi sampai kude beta menggelengkan kepalanya?" Dengan selambanya budak tu jawab,"Patik tanya nak kena jentik lagi ke ?"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...